repliceer natuur voor gezondheid

Voersystemen beïnvloeden de gezondheid van kalveren

 

Het kan ingewikkeld zijn om het juiste systeem te kiezen voor uw kalfopfok.
Het ideale systeem moet de prestaties van kalveren verbeteren, gebruiksvriendelijk en efficiënt zijn en waarde toevoegen aan de boerderij.
Bij Milk Bar denken we dat we alles onder controle hebben, maar het belangrijkste is de gezondheid van kalveren.
Een gezond spijsverteringsstelsel verlaagt de kosten.

 

Gezonde kalveren, gelukkige kalveropfokkers!

 

Er drie basisdrinksystemen beschikbaar:
     Een snel voedende speen.
     Een emmer.
     De Milk Bar speen.

Een snel voedende speen

 

Een snel voedende speen heeft typisch een soort klep in de speen geplaatst. Omdat het gebruikte rubber dun is, wordt een klep in de speen geplaatst om te proberen te voorkomen dat deze lekt.

Helaas is een klep slecht nieuws voor een kalf. Het verandert de manier waarop ze drinkt en in plaats van de gecontroleerde zuigactie die ze nodig heeft voor een goede gezondheid, wordt de melk in haar mond gedwongen en moet ze snel slikken.

Ze pompt de speen met haar kaak.

Ze drinkt heel snel vaak minder dan 1 minuut per liter en produceert heel weinig speeksel.

De tekens zijn heel duidelijk als je weet waar je op moet letten:
1. Ze kan onrustig zijn als ze drinkt
2. Ze stapt achteruit en hoest tijdens het voeden
3. Na het voeden is ze hyperactief en probeert ze op alles om haar heen te zuigen (cross suckling)
4. Omdat er niet wordt gezoogd, drinken kalveren in groepen met verschillende snelheden
5. Ze zal diarree krijgen

 

Dit is volledig tegengesteld aan wat het spijsverteringsstelsel nodig heeft om te functioneren en leidt tot gezondheidsproblemen. Problemen kunnen worden beheerd met een ervaren team en dit is vaak het geval. Een goed team kan kalveren groeien, hoewel vaak de tijd kosten van dit beheer is niet berekend en alleen geaccepteerd als onderdeel van het verhogen van kalveren te houden.

Een emmer

Het voeren van emmers is gebruikelijk in sommige delen van de wereld en ongehoord in andere! Emmers zelf zijn goedkoop en kunnen dus een aantrekkelijke optie zijn voor diegenen die de kosten willen verlagen.

Voor een kalf is leren drinken uit een emmer een gek idee! Haar instinct is om te zogen, ze is geboren met dit natuurlijke instinct en dus moet je haar trainen. Er zijn veel dingen zoals zwevende spenen om training gemakkelijker te maken, maar lastige training is slechts het begin van het probleem!

Wanneer het kalf melk uit een emmer drinkt, blijft de slokdarmgroef open en stroomt de melk zowel in de pens als in de buik. We weten dat de pens niet is uitgerust voor  melk en de melkfermenten darmpijn en acidose veroorzaken.

Er wordt absoluut geen speeksel geproduceerd.

Kalveren zijn zeer onrustig en zullen na het voeren hyperactief zijn en gaan zuigen.

Hoewel goedkoop en gebruikelijk, moet emmervoeding worden vermeden als het meest onnatuurlijke systeem voor een kalf.

 

Als moeder natuur wilde dat kalveren uit een emmer zouden drinken, dan zagen de uiers er heel anders uit.

De Milk Bar Speen

 

De Milk Bar speen combineert design met rubber van topkwaliteit, zodat we geen klep hoeven te gebruiken. Het kalf knijpt in de speen om het te openen en zoogt om de melk met positieve en negatieve druk vrij te geven.

Ze drinkt langzaam met ongeveer 3 tot 4 minuten per liter en produceert veel speeksel.

Haar spijsvertering werkt in harmonie en haar gezondheid is geweldig.

Sommige mensen denken dat omdat ze langzaam drinkt, het opfokken van kalveren langer duurt. De realiteit is dat omdat kalveren zoveel gezonder zijn, de totale tijd aanzienlijk wordt verkort! Kalveren zijn veel zwaarder en kunnen eerder worden gespeend om de kosten verder te verlagen.

Houd de pens beschermd tegen melk!

Door kalveren te voeren met een snelle klepspeen of uit een emmer kan melk de slokdarmgroef overlopen en de pens binnengaan. Er zijn normaal gesproken levende bacteriën in de pens binnen de eerste paar dagen. Deze bacteriën zorgen ervoor dat de melk fermenteert. De gistende melk produceert melkzuur. Het melkzuur komt in de bloedbaan en veroorzaakt depressie, anorexia en uiteindelijk de dood van een overigens gezond kalf.

 

Voor de gezondheid van het kalf is het van vitaal belang dat alle melk in de lebmaag terechtkomt. Als er melk in de pens komt door snel drinken, sondevoeding of drinken uit een emmer, kan het kalf buikkrampen krijgen doordat de enzymen in de pens de melk niet kunnen verteren. Melk in de pens is een belangrijke oorzaak van aan pensverzuring en slecht groeien.

 

Bron - Dr. Jim Quigley

Hoi!

Neem hier contact op

  • Facebook Social Icon

© 2019 by McInnes Manufacturing Ltd.