verzorg het kalf

Voeden voor groei

 

Er worden veel systemen gepromoot, van het enorme volume van Ad Libitum-systemen tot de zeer geconcentreerde systemen met een laag volume.

Welk systeem u ook kiest, het is belangrijk dat aan de behoeften van het kalf wordt voldaan. Ze heeft voldoende energie nodig om te groeien, om warm te blijven in koud weer of koel in warm weer en natuurlijk om zich te ontwikkelen naar een herkauwer.


Er zijn 3 fasen in de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel van een kalf.


Vloeibare voedingsfase: Alle voedingsstoffen worden ongeveer de eerste 3 weken verkregen uit melk of melkvervanger.

Overgangsfase: melk- en startrantsoenen dragen bij aan het voldoen aan voedingsbehoeften. Na 3 weken zal de pens voldoende ontwikkeld zijn om het rantsoen te laten bijdragen aan de energie die nodig is voor groei, maar het zal niet voldoende ontwikkeld zijn om gras of hooi te verteren. Kalveren kunnen worden gespeend wanneer ze 800 g tot 1 kg startrantsoen per dag consumeren.

Fase van herkauwers: voedingsstoffen worden verkregen uit vaste voeders via microbiële gisting in de pens. Tegen de tijd dat het kalf 12 weken oud is, zal de pens functioneel genoeg zijn om zich te ontwikkelen op grasland, voedergewassen of granen.

Door deze fasen op te delen in een wekelijks voedingsplan wordt het leven een stuk eenvoudiger!

Week 1-3

Al haar energie en voeding komt uit colostrum of melk.
Omdat ze de eerste paar weken het startrantsoen niet volledig kan verteren, is het belangrijk om voldoende melk te voeren om aan alle energiebehoeften te voldoen.
In dit stadium is het belangrijk om startrantsoen te introduceren, omdat de enzymen de pensontwikkeling zullen starten.

Week 4

Nu begint de pens zich te ontwikkelen. Kleine hoeveelheden energie worden onttrokken aan startrantsoen, maar de meeste energie komt uit melk.

 

Week 6

Tegen het einde van week zes (42 dagen) moet de pens voldoende ontwikkeld zijn om de melk te verminderen, maar alleen als het kalf 700 gram startrantsoen per dag eet. Als het kalf 700 gram startrantsoen eet, kan het melkvolume worden verlaagd tot 4 liter, eenmaal daags, idealiter laat op de dag. Als het kalf geen 700 gram startrantsoen per dag eet, moet het op een melkrijk dieet worden gehouden totdat ze voldoende eet.

Week 10-12

Inmiddels zal de pens voldoende ontwikkeld zijn om het kalf te laten groeien op weiden of op weiden gebaseerde voeders en graan.

 

Dus hoeveel melk te voeden ?!

Als we kijken naar de energie-eenheden die een kalf nodig heeft en hoeveel energie er in de voeding zit, kunnen we er een goed rantsoen van maken. De eenheden energie worden MJME genoemd. Vertaald MJME is Mega Joules van Metabolisable Energy.

Een kalf van 40 kg vereist

6.8 MJME per dag voor onderhoud in redelijke omstandigheden.
11.4 MJME om 1 kg levend gewicht te krijgen.
Als een kalf van 40 kg bijvoorbeeld 0,8 kg per dag aankomt, heeft ze minimaal 15,9 MJME nodig (6,8 voor onderhoud plus 80% van 11,4 MJME om 0,8 kg te krijgen). Dit komt overeen met 5,3 liter volle melk.

Beschikbare MJME (bij benadering) per product. MJME is Mega Joules of Metabolisable Energy.

Volle melk: 3 MJME / liter
Colostrum: 3,4 MJME / liter
Melkvervanger: 21,9 MJME / kg
Startrantsoen: 11-13 MJME / kg DM

Dit kan allemaal een beetje ingewikkeld lijken, dus we hebben de MJME berekend die nodig is voor het gewicht en waar ze elke week moet zijn tot het spenen voor zowel volle melk als melkvervanger.

Begin met elke week een gewichtstape om de groei te meten en de voedingsvolumes aan te passen met behulp van het onderstaande diagramvoorbeeld. Wikkel de tape rond het kalf net achter de schoft en elleboog.

 

Volle melk Voorbeeld:

Whole Milk Table.jpg

BELANGRIJK! Bij koud weer verhoogt u het volume met 2% voor elke graad onder 5 ° C.
VOORBEELD: Dagelijks volume: 5 l
Bij 4 ° C verhoging van 2% = 5,1 L
Bij 0 ° C verhoging van 10% = 5,5 L
Bij -5 ° C toename 20% = 6,0 L
Bij -10 ° C toename 30% = 6,5 L

CMR Voorbeld:

CMR example.jpg

De CMR-snelheid is slechts een richtlijn. Kijk altijd naar de aanbevelingen van de fabrikant en meng 150 gram per liter water.

 

 

Spening

 

Om gewichtsverlies bij het spenen te voorkomen, is het belangrijk dat het kalf vanaf week ad lib graan heeft gehad
Na 42 dagen zou het kalf 700 gram startrantsoen moeten consumeren. Zodra dit gebeurt, kunnen kalveren minder melk krijgen en eenmaal per dag worden gevoerd. Ga niet naar één keer per dag voeden onder 42 dagen.

Idealiter moeten kalveren die eenmaal per dag melkvoeding krijgen 's avonds worden gevoerd. Het kalf slaapt dan op een volle buik maar heeft overdag honger. Met ad lib graan beschikbaar zullen ze meer consumeren om pensontwikkeling te versnellen. Als het kalf minimaal 1 kg graan verbruikt, kan ze vanaf 8 weken worden gespeend. Idealiter zou je spenen als ze het dubbele geboortegewicht heeft.

Hoi!

Neem hier contact op

  • Facebook Social Icon

© 2019 by McInnes Manufacturing Ltd.