repliceer natuur voor gezondheid

Een spijsverteringsstelsel in harmonie

 

Als boeren proberen we het beste voor onze dieren te doen, maar kunstmatig voeren kan problemen veroorzaken bij het grootbrengen van kalveren.
Het grootste probleem waarmee kalveren vechten is snel speenvoeding of emmervoeding. Deze systemen zetten het spijsverteringssysteem van een kalf onder enorme druk, resulterend in diarree door voeding, slechte gewichtstoename en het zuigen van elkaar of omgeving na het voeren.

 

Dus, waarom werken deze systemen tegen het kalf en niet bij haar? Als we naar de natuur kijken, kunnen we het antwoord vinden.

Bij een melkgevende koe treedt Milk Let Down op wanneer bij stimulatie oxytocine in de bloedbaan vrijkomt. Oxytocine zorgt ervoor dat cellen in de uier samentrekken en melk uit de alveolus in de reservoirs boven de spenen spuiten.

Oxytocine veroorzaakt GEEN melk die uit de speen stroomt. Het melkkanaal moet fysiek worden geopend om melk te verwijderen.

Wanneer een kalf aan een koe zoogt, oefent ze zowel positieve als negatieve druk uit (knijpen en zuigen).

Het samendrukken stimuleert de koe speen waardoor de oxytocine wordt vrijgegeven.

Het zogende kalf overwint de sluitspier barrière, waardoor het kalf melk uit de speen.

Ze drinken langzaam, tot 4 of 5 minuten per liter melk en produceren veel speeksel.

Het speeksel dat wordt geproduceerd, heeft verschillende belangrijke voordelen voor het kalf


  1. Het bevat natuurlijke antibiotische eigenschappen, de eerste en belangrijkste verdediging van het kalf tegen infecties.
  2. Het balanceert de pH in de buik zodat de melk correct kan stremmen.
  3. Speeksel bevat essentiële enzymen zoals lipase voor de spijsvertering.

De gecontroleerde stroom in de buik geeft de melk de tijd om te stremmen en lactose te absorberen. De melk wordt vervolgens in de darmen gevoerd voor absorptie.

Het is van vitaal belang dat lactose voornamelijk in de buik wordt verteerd en niet wordt doorgegeven aan de darmen. De in de darmen aanwezige E-Coli vermenigvuldigen zich snel wanneer ze in contact komen met rauwe melk of lactose. Dit is een belangrijke oorzaak van voedingsdiarree bij jonge kalveren.

Door de langzame, gecontroleerde afgifte van melk kan de slokdarmgroef correct functioneren.
De slokdarmgroef wordt vaak over het hoofd gezien, maar de juiste functie is cruciaal voor de gezondheid van het kalf!

Het beschermt de pens door melk naar de buik te leiden.
Het beschermt de luchtpijp en de longen tegen melk.

De slokdarmgroef is een gebogen spier die in de keel van het kalf ligt. Het zorgt ervoor dat alles wat in de mond van het kalf komt, op de juiste plaats terechtkomt.

Wanneer een kalf haar hoofd naar beneden houdt en water uit een emmer drinkt, blijft de slokdarmgroef open. Het voedsel gaat naar de pens.

De natuurlijke zuigende werking van het gebruik van positieve en negatieve druk activeert de slokdarmgroef om te sluiten en een buis te vormen zodat melk de pens omzeilt en de lebmaag binnengaat. Deze buis is klein, dus het is essentieel dat de melkafgiftesnelheid langzaam is zodat deze niet overloopt en de pens of longen binnendringt.

Melk in de pens kan catastrofaal zijn voor de gezondheid van het kalf.

De pens heeft enzymen om granen en voer te verteren. Deze enzymen hebben geen vermogen om melk te verteren, die als bijproduct melkzuur produceert. Het melkzuur komt in de bloedbaan van het kalf en kan depressie, anorexia en soms de dood veroorzaken.

Voor de gezondheid van het kalf is het van vitaal belang dat alle melk in de lebmaag terechtkomt.

Als er melk in de pens komt door snel drinken, sondevoeding of drinken uit een emmer, kan het kalf buikkrampen krijgen doordat de enzymen in de pens de melk niet kunnen verteren. Melk in de pens is een belangrijke oorzaak van aan pensverzuring en slecht groeien.

 

Bron - Dr. Jim Quigley

Zo is de slokdarmgroef ontspannen.


Wanneer een kalf water uit een trog drinkt of graan of voer eet, worden de spieren van de slokdarmgroef ontspannen en komt het water of voedsel in de pens voor vertering.

 

Zo is de slokdarmgroef wanneer een kalf uit een speen zoogt.

De spieren spannen zich om een buis te vormen om melk naar de buik te leiden.
Snelle toevoer kan de buis overstromen, zodat melk van de pens kan invoeren.

De eerste vertering van melk vindt plaats in de lebmaag (vierde maag). Kalverdiarree is meestal het gevolg van een slechte vertering van melk in de lebmaag. Deze diarree is in feite het uiteindelijke gevolg van een overmaat aan lactose in de darmen.
Als de melk te snel uit de lebmaag komt, kan hij niet snel genoeg verteerd worden en ontstaat een te grote lactoseconcentratie. De hierdoor ontstane voedingsdiarree gaat vaak over in een darminfectie. Ziekteverwekkers nemen toe in aantal doordat ze de overtollige lactose gebruiken als voedingsbron.

 

Bron - Victoria Department of Primary Industries. 

 

Door traag gecontroleerde zoog- en speekselproductie is het spijsverteringsstelsel in harmonie en heeft het kalf geen last van voedingsdiarree of pensverzuring.

Door de Milk Bar Speen te creëren hebben we de principes van de natuur zo nauwgezet mogelijk gevolgd.

Hoi!

Neem hier contact op

  • Facebook Social Icon

© 2019 by McInnes Manufacturing Ltd.