top of page

opleiding is eenvoudig

Opleiding

 

Het protocol na de geboorte is een belangrijk onderdeel van het trainingsproces. In situaties waarin het niet mogelijk is om het kalf een tijdje bij de koe achter te laten, is het belangrijk om het natuurlijke proces zo nauwkeurig mogelijk te repliceren.

Wrijf het kalf goed in lange, stevige slagen. Dit droogt haar niet alleen af, maar stimuleert de bloedstroom en 'maakt haar wakker'. Kalveren zijn robuust, maar zorg voor een goed geventileerde ruimte die tochtvrij is. Tijdens de wintermaanden is een warmtelamp een geweldig idee.

Wanneer ze begint te proberen op te staan, is ze klaar om te voeden.

Gebruik een Milk Bar Trainer Bottle of Vitality fles voorzien van een Colostrum speen met verse colostrum.

Als ze op is gestaan, duw haar dan voorzichtig in een hoek. Dit stelt haar in staat om training gemakkelijk te maken.

Doe wat colostrum op je wijsvinger en plaats het in haar mond. Druk zachtjes op het dak van de mond om te controleren of haar zuigkracht sterk is.

Breng de biestspeen in de mond van het kalf en knijp voorzichtig met één hand en laat de kaak los.

De knijpbeweging opent de speen en laat een kleine hoeveelheid colostrum in de mond. Terwijl ze de biest voelt, moet ze op natuurlijke wijze haar tong rond de speen krullen en beginnen te zuigen.

Sommige kalveren hebben zeer weinig hulp nodig. Anderen, vooral na een zware bevalling, hebben misschien wat meer hulp nodig.

Zodra ze goed zuigen, kunt u een Milk Bar 1 gebruiken.


Breng het kalf naar de voederbak en houd haar deze keer naar voren door je knieën achter de ribben te gebruiken. Dit houdt haar vooruit zonder te worstelen.

Corrigeer haar voorzichtig als ze van de speen afkomt totdat ze het zelf begint te vinden. Dan kun je haar met rust laten.

MBTB 1 Training.jpg
MBTB 3 Support.jpg
MBTB 2 Help the calf.jpg

Gebruik van Milk Bar Colostrum spenen hebben een dubbel voordeel in deze periode. Het speeksel dat tijdens het zuigen wordt geproduceerd, verhoogt de immuniteit en omdat de actie natuurlijk is voor het kalf, is ze super eenvoudig te trainen!

 

De rol van colostrum

 

Het immuunsysteem van een kalf is niet volledig ontwikkeld wanneer het wordt geboren. Ze moet op colostrum vertrouwen totdat haar eigen immuunsysteem is ontwikkeld op de leeftijd van 1 tot 2 maanden.

Colostrum bevat de antilichamen of immunoglobulinen (IgG) om het kalf tegen ziekten te beschermen.

Deze immuniteit staat bekend als passieve immuniteit.

Wanneer het kalf wordt geboren, is de darm nog steeds 'open', zodat de antilichamen door de muur kunnen gaan en recht naar de bloedbaan.
Tegen 24 uur begint de darm te sluiten en het is moeilijk voor het kalf om de antilichamen te absorberen omdat de darm ondoordringbaar wordt voor grote eiwitten.

Studies hebben aangetoond dat:
Zes uur na de geboorte namen kalveren 66% van de immunoglobulinen in colostrum op 36 uur na de geboorte konden de kalveren slechts 7% van de immunoglobulinen absorberen.

Naast immuniteit bevat colostrum ongeveer 22% vaste stof, vergeleken met 12% vaste stof in normale volle koemelk. Veel van het extra vaste materiaal in colostrum is immunoglobuline, maar colostrum is ook een belangrijke bron van eiwitten, suiker, vet en vitamine A en E.

Over het algemeen moet een kalf binnen de eerste zes levensuren 5 tot 6% van zijn lichaamsgewicht als colostrum ontvangen, en nog eens 5 tot 6% van zijn lichaamsgewicht wanneer het kalf 12 uur is.

Bijvoorbeeld: 40kg kalf krijgt 4 - 4.8L

Eerste dag

Van 0 - 6 uur feed 2 - 2.4L
Belangrijkste voordeel: IgG-absorptie

Van 6 - 12 uur voer 2 - 2.4L
Belangrijkste voordeel: IgG-absorptie

Van 12 - 24 uur voer 2 - 2.4L
Belangrijkste voordeel: IgG-absorptie

Dag 2

Van 24 - 36 uur voer 2 - 2.4L
Belangrijkste voordeel: IgG-absorptie

Van 36 - 48 uur voer 2 - 2.4L
Belangrijkste voordeel: essentiële eiwitten en mineralen. Veel vet.

Dag 3

Voer meer dan 2 of 3 feeds 4 - 4.8L
Belangrijkste voordeel: essentiële eiwitten en mineralen. Veel vet.

bottom of page