top of page

Milk Bar Onderzoek 2014

 

In 2014 werd een opwindend, eerste in zijn soort onderzoeksproject uitgevoerd om de effecten van langzaam voeren versus snel voeren op jonge kalveren te onderzoeken.
Het onderzoeksteam nam 60 kalveren van dezelfde boerderij en huisvestte ze in groepen van tien.
Drie van de groepen werden gevoed met de melkstroomspeen met geregelde stroom en de andere drie groepen werden gevoed vanuit een snellere speen met een interne klep die gewoonlijk wereldwijd wordt gezien.
De resultaten waren zo overtuigend dat we het door collega's hebben laten beoordelen en de bevindingen zijn nu gepubliceerd in het Journal of Applied Animal Nutrition.
Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport

Cross Suckling en Uier schade

 

Observatie

Het was onmiddellijk duidelijk voor het onderzoeksteam dat de kalveren die werden gevoed met de snellere speen kruis krachtig na het voeren zoogden, terwijl de kalveren die werden gevoed met de flow-gecontroleerde melkstaaf spenen elkaar niet zoogden en zeer geregeld waren na het voeren.

Implicaties

Dwarszuigen beschadigt de zich ontwikkelende speen en uier. De uier is het zakelijke einde van de productiekoe en vroege schade kan blijvende gevolgen hebben die de toekomstige productie van de koeien kunnen beïnvloeden.
In 1942 merkte Shalm op: “Kalveren die op elkaar zuigen kunnen de ontwikkeling van de jonge uier beïnvloeden. Dit in combinatie met de overdracht van mastitis-pathogenen kan leiden tot vaarsmastitis ”.

Milk Bar Kalveren

Deze kalveren werden gevoed door de gecontroleerde melkreepspeen.
Ze waren erg blij en tevreden na het voeden. Ze kruisten elkaar niet en hun ontwikkelende spenen en uiers blijven intact en in perfecte staat.

Snel gevoede kalveren

Deze kalveren werden gevoerd vanuit de snellere speen die was uitgerust met een klep. Ze kruisten elkaar na het voeren en er was grote schade aan de zich ontwikkelende spenen. Het meest zorgwekkend was de verwijdering van de keratineplug waardoor deze kalveren vatbaar zijn voor infecties.

Verteerbaarheid en curding

 

Observatie

De analyse van de verteerbaarheid toonde significante verschillen in melkvorming en de adsorptie van lactose bij 14 dagen oude kalveren. Kalveren gevoed met Milk Bar spenen zeer weinig lactose aanwezig in het systeem (het was opgenomen) terwijl kalveren snel ingevoerd vanuit de snellere speen zeer hoge lactose aanwezig was.
 

Implicaties

Lactose is een suiker en het ideale voedsel om bacteriën te laten groeien. De kalveren die worden gevoed met de snellere speen hebben een hoog lactosegehalte in hun systeem en hebben een verhoogd risico op diarree. De verminderde verteerbaarheid is van invloed op gewichtstoename.

Milk Bar Kalveren

Dik en zelfs stremmen in de kuit gevoed vanuit de gecontroleerde Milk Bar speen.
Analyse toonde aan dat deze kalveren nog
3 mg lactose in de buik hadden en heel weinig lactose door de darmen.
De lactose was opgenomen in de bloedbaan, waardoor de calorie-inname werd gestimuleerd.
Met minimale lactose in de darmen om ziekteverwekkers te voeden, hebben deze kalveren minder kans op voedingsdiarree.

Milk Bar digestion curding

Snel gevoede kalveren

Bij kalveren die werden gevoed met de snellere speen, was onvoldoende curding resulterend met klontjes gecoaguleerde melk in een waterige vloeistof aanwezig.
Analyse toonde aan dat deze kalveren
12 mg lactose aanwezig hadden in de buik en hoge niveaus van lactose door het gehele darmkanaal.
Verminderde lactose-absorptie vermindert de energie die nodig is voor groei. Hoge niveaus van lactose in de darmen voeden pathogenen en brengen deze kalveren een hoog risico op voedingsdiarree.

Gewichtstoename

 

Observatie

Kalveren die werden gevoed door beheerste Milk Bar speen groepen hadden hogere dagelijkse gewichtstoename en aan het eind van de 42 dagen proefperiode was 10,68% zwaarder dan kalveren gevoed met de snellere speen met een interne klep.

Implicaties

Door de juiste curding zijn kalveren in staat meer voeding te verkrijgen en meer lactose te absorberen. Dit is waarschijnlijk waarom ze zwaarder waren dan hun tegenhangers.

bottom of page